WELCOME TO MY BLOG

Thursday, October 23, 2008

LAWATAN DAN BANTU MANGSA RIBUT


Lawatan Dan Bantuan Mangsa Ribut

Jumaat, 24 Disember 2008
Pida 4, Tunjang, dan Pida Hj. Sabu, Kampung Lana Bulu, JERLUN KEDAH

YB. Ustaz Abdul Ghani Ahmad menyampaikan Sumbangan kepada salah seorang mangsa ribut sdr. Ahmad bin Hamid di Pida Hj. Sabu Lana Bulu. Turut menyampai sumbangan Ahli Majlis Daerah Kubang Pasu Tuan Hj. Abu Seman bin Saad kepada mangsa ribut di kampung Pida 4 Tunjang dan Sdr. Wan Yusuf bin Wan Jusuh menyampaikan sumbangan ditempat yang sama.Khamis, 23 Oktober 2008

  JERLUN, KEDAH

  Timbalan Speaker DUN Kedah/ ADUN Ayer Hitam YB. Ustaz Abdul Ghani Ahmad bersama Tengku Bendahara Kedah Tengku Anuar serta isteri melawat dan memberi bantuan kepada mangsa banjir di Sekolah Menengah Indera Putra Kampung Telaga Batu .Turut hadir Penolong Pegawai Daerah Kubang Pasu En. Shuhaimi dan Penghulu Mukim Putat En. Zamkhosshari bin Ahmad dan Penghulu Mukim Naga/ Padang Perahu En. Mohd. Amran bin Hanafiah

  Seramai 131 mangsa banjir ditempatkan di sekolah tersebut.Mereka terdiri dari kampung Pasir, Kampung Naga, Kampung Budi dan kampung Telaga Batu


  Thursday, October 23, 2008

  EXCO, ADUN TURUN PADANG BANTU MANGSA BANJIR
  Oleh: SITI ZALEHA ABDUL RAHIM
  ALOR STAR, 23 Oktober – Kedah negeri yang kerap dilanda banjir apabila hujan turun setiap hari lebih dari satu minggu. Kawasan yang kerap dilanda banjir termasuklah daerah Kota Setar, Kubang Pasu, Pendang dan Padang Terap.
  Adalah menjadi tanggungjawab Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Kebajikan, YB Ustazah Hajjah Siti Aishah Haji Ghazali untuk meninjau serta memberi bantuan kepada penduduk yang terlibat dengan banjir.
  YB Ustazah Aishah turut diiringi oleh Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah, YB Ustaz Abd Ghani Ahmad yang sudah dua hari berada di Pusat Persatuan Bulan Sabit Merah, Jitra iaitu tempat penyediaan bekalan makanan dan keperluan asas kepada mangsa banjir di sekitar daerah Kubang Pasu.
  Berikutan hujan lebat sepanjang minggu ini, beberapa daerah di negeri Kedah sekali lagi dilanda banjir, antaranya daerah Kota Setar, Padang Terap, Kubang Pasu, Kulim, Pokok Sena. Manakala daerah Kuala Muda dan Yan yang berada dalam keadaan terkawal turut mengambil langkah berjaga-jaga jika kemungkinan berlakunya banjir.

  YB Ustazah Aishah turut melawat pusat pemindahan mangsa banjir di Masjid Kepala Batu, Dewan Kuala Pai dan beberapa kawasan di daerah Pokok Sena.
  Dalam lawatan ke pusat-pusat pemindahan banjir, beliau melihat sendiri kesusahan yang dialami oleh mangsa serta berkesempatan berbincang dengan Pegawai-pegawai Daerah dan Pegawai Kebajikan Masyarakat mengenai bentuk sumbangan yang akan disalurkan kepada mangsa banjir.
  Antara sumbangan yang diputuskan adalah berbentuk keperluan asas seperti beras, gula, susu, lampin bayi, air mineral, sayur-sayuran serta keperluan lain yang penting. Selain itu, mangsa turut akan diberi sumbangan untuk pembaikan rumah serta infrastuktur yang telah musnah. Bagi sawah-sawah padi yang musnah akan diambil tindakan oleh (MADA).
  Dalam lawatan ke pusat pemindahan di Masjid Kepala Batu, YB Ustazah Aishah sempat membantu seorang ibu yang merupakan mangsa banjir menyusukan anakwanita tersebut serta beramah mesra dengan seorang warga emas, Rabiah Saad, 80 tahun.
  Sementara itu di Alor Mengkudu, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB. Dr. Ismail Salleh turut turun Padang melawat dan membantu mangsabanjir di kawasan yang diwakilinya. Antara kampong terbabit ialahTeluk Kandeh, Kuar, Tok Keling, Alor Penyengat, Kandai, Alor Binjal,Alor Sekawan, Alor Pak Ngah, Titi Haji Idris, Gelam dan Ganding.
  Begitu juga di DUN Kubang Rotan, YB. Mohd Nasir Mustafa bertungkus lumus membantu mangsa banjir di Kepala Bukit, Seberang Cegar, AnakBukit, Alor Ganu, Alor Madi, Alor Senjaya, Alor Perang, Sungai Baru, Titi Gajah, Alor Gunong, Pulau Kerengga, Simpang Empat Tanjung Bedil, Alor Berah, Behor, Alor Pial dan Alor Melintang.
  Daerah Kota Setar dan Kubang Pasu terjejas teruk, seramai 940 mangsabagi daerah Kota Setar, manakala seramai 625 mangsa daerah Kubang Pasu. Hujan lebat yang berterusan menyebabkan air paras sungai meningkat yangmenyebabkan banyak rumah dinaiki air.

No comments: