WELCOME TO MY BLOG

Tuesday, April 20, 2010

Kempen Terkotor dalam PRK Hulu Selangor-Exco

Sebaik sahaja selesai penamaan calon P094 Hulu Selangor pada 17 April 2010 lalu maka bermulalah siri kempen oleh calon-calon yang bertanding. BN dan PR menggunakan pelbagai bentuk kempen untuk meraih sokongan pengundi agar mengundi calon mereka pada 25 April nanti.
Apa yang menyedihkan saya yang selama ini tidak pernah terdedah dengan bentuk kempen sedemikian meskipun telah masuk bertanding dalam pilihanaraya sejak 3 penggal lalu menjadi bingung dan terkedu bila melihat isu-isu peribadi yang dibangkitkan dalam akhbar dan tv. Terasa mual dan meloya bila UMNO mengunakan isu peribadi Dato Zaid Ibrahim yang mendedahkan beliau kaki judi, kaki botol, kaki perempuan dan sebagainya. Sedangkan ramai pemimpin UMNO yang mengamalkan sikap sedemikian masih ada dan memimpin UMNO.
Jika ini merupakan pukulan maut kepada Dato Zaid maka jelaslah bahawa isu yang dibangkitkan itu merupakan budaya hidup sebahagian pemimpin UMNO yang selama ini tidak diketahui oleh orang UMNO di kampong-kampong. Sedarkah ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin UMNO sekalian bahawa Dato Zaid adalah bekas ahli dan pemimpin UMNO. Saya bersyukur kerana beliau telah meninggalkan UMNO dan memilih PKR sebagai landasan perjuangan hidupnya. Jika beliau masih kekal dalam UMNO nescaya isu ini tidak akan dibongkarkan dan orang tidak akan tahu bahawa dalam UMNO ramai kaki minum, kain judi dan kaki perempuan.
Dalam masa yang sama SPR mula membisu. Tidak pula mengulas tentang bentuk kempen yang membangkitkan isu-isu peribadi adalah bertentangan dengan Akta Kesalahan Pilihanraya (Pindaan) 2002. Nampaknya SPR menyebelahi cara kotor kempen UMNO tersebut. Maka benarlah telahan umum sebelum ini bahawa SPR merupakan komponen ke 14 BN hari ini menjadi kenyataan.
Dalam hal ini, saya menyeru agar SPR kembali konsisten dengan kedudukannya sebagai badan bebas yang tidak boleh berat sebelah terhadap kesalahan yang dilakukan oleh UMNO/BN. bersikap adillah dalam menunaikan amanah yang diberikan. Jika ditakdirkan calon BN menang dan Dato Zaid memfailkan saman terhadap kemenangan BN kerana mendakwa UMNO/BN telah memainkan isu peribadi dalam kempen mereka, MAHUKAH SPR MEMBATALKAN KEMENANGAN CALON BN TERSEBUT DAN MENGADAKAN PILIHANRAYA SEMULA?

No comments: