WELCOME TO MY BLOG

Tuesday, April 20, 2010

Lawatan ke Pekan Sehari di Kuala Jerlun

Kelihatan YB Ust Ghani sedang berbincang dengan Encik Jamaluddin iaitu wakil YDP Majlis Daerah Kubang Pasu, Encik Hashim daripada FAMA, Encik Yusuf daripada MADA C II Jitra, Encik Yusof dan Hj Aziz daripada Persatuan Penjaja Kecil Daerah Kubang Pasu, Tuan Hj Ali Mustaza iaitu Penghulu Mukim Jerlun serta Mohd Fadzil, Ketua Kampong Kuala Jerlun. Perbincangan tersebut berkaitan cadangan untuk menaik taraf tapak pasar sehari yang beroperasi pada setiap hari Jumaat dengan kelengkapan ruangniaga yang tersusun dan kelihatan cantik.


Rombongan tersebut juga telah berbincang dengan Puan Shamsiah iaitu tuan tanah yang menjadikan nat Selasa di Pekan Ayer Hitam yang bercadang untuk memindahkan tapak nat tersebut di tapak baru berdekatan Pejabat Pos Ayer Hitam.
Nat Selasa yang telah beroperasi sejak tahun 1950-an itu dibangunkan hasil perkongsian wang yang dibuat ala koperasi oleh penduduk kampong. Selepas itu, nat tersebut berterusan hingga sekarang tanpa pengurusan yang baik daripada ahli.Kawasan tapak nat Selasa yang telah ditambun dengan batu kasaran oleh peniaga yang menjaja di tapak berkenaan. Walau bagaimanapun kawasan tersebut dirasakan tidak sesuai kerana berada di laluan jalan yang sentiasa digunakan oleh orang ramai untuk ke sekolah, klinik, kedai dan sebagainya.


YB Ust Ghani telah diberi penerangan ringkas oleh Pengerusi Persatuan Penjaja Kecil Daerah Kubang Pasu tentang cadangan untuk menguruskan tapak MDKP untuk dijadikan nat Selasa, pasar tani dan pasar malam.
Cadangan tersebut akan membantu para peniaga agar dapat memasarkan barang-barang yang diusahakan sendiri sekaligus dapat meningkatkan lagi ekonomi masyarakat tempatan.

1 comment:

redzuan said...

salam ustaz...
sya cadangan...boleh tak ustaz memasang lampu jalan di kg tempayan pecah berhampiran titi kayu...ini memudah pengguna sama ada dari kg tersebut@pengguna lain.